Osovine i vratila- Axles and shafts

Bavimo se proizvodnjom osovina i vratila prema potrebama i zahtjevima kupaca. Izradu vršimo prema uzorku, tehničkoj dokumentaciji ili Vašim potrebama, odnosno našim prijedlozima. Ono što se upravo najviše i javlja u svim vrstama mašina i općenito u mašinskoj proizvodnji jeste upravo izrada osovina i vratila. Vratila i osovine su međusobno slični oblikom, ali se bitno razlikuju svojom funkcijom i namjenom.

Osovine mogu da budu nepokretne u svojim osloncima ili se mogu obrtati zajedno sa obrtnim dijelovima (obrtne osovine). Poprečni presjek osovina je opterećen na savijanje, smicanje i ponekad se javaljaju aksijalne sile. Savijanje je ipak dominantno, pa je ono i najčešće mjerodavno za dimenzionisanje poprečnog presjeka osovina. One ne prenose snagu niti obrtni moment.

Vratila nam služe kao nosači elemenata za prenos obrtnog momenta kao što su spojnice, remenice, kaišnici, lančanici i raznorazni zupčanici. Osnovna razlika vratila u odnosu na osovine je ta što su ona opterećena na uvijanja, dakle vratilo prenosi snagu, a osovine samo obrtno kretanje.