Izrada osovina i vratila

S posebnom strašću i stručnošću proizvodimo visokokvalitetne metalne proizvode. Naša usluga obuhvata izradu po Vašim crtežima ili uzorcima te dizajniranje inovativnih rješenja prilagođenih različitim industrijskim potrebama. Pouzdani smo partneri u stvaranju preciznih i funkcionalnih proizvoda koji odgovaraju Vašim zahtjevima. Otkrijte našu stručnost i pridružite nam se u ostvarivanju izvrsnosti.
Osovine mogu da budu nepokretne u svojim osloncima ili se mogu obrtati zajedno sa obrtnim dijelovima (obrtne osovine). Poprečni presjek osovina je opterećen na savijanje, smicanje i ponekad se javaljaju aksijalne sile. Savijanje je ipak dominantno, pa je ono i najčešće mjerodavno za dimenzionisanje poprečnog presjeka osovina. One ne prenose snagu niti obrtni moment.
Vratila nam služe kao nosači elemenata za prenos obrtnog momenta kao što su spojnice, remenice, kaišnici, lančanici i raznorazni zupčanici. Osnovna razlika vratila u odnosu na osovine je ta što su ona opterećena na uvijanja, dakle vratilo prenosi snagu, a osovine samo obrtno kretanje.